lørdag 31. juli 2010

At man kan misforstå

En kveld opplevde jeg en del interessante betraktninger knyttet til hvordan vårt språkfilter brukes. Språkfilteret er stedet mellom personer som kommuniserer. Når en person (sender) ytrer et budskap, er det avgjørende at den som mottar (mottaker) budskapet tolker/forstår senderen på en riktig måte. Det som jeg forstår, er det svært viktig at senderen er tydelig i sin språkbruk slik at mottakeren skal tolke senderens budskap riktig. Ikke bare i form av språk, men også uttrykk som kroppen viser (her: øyne, munn, hodebevegelser, armer osv.; som gester/fakter). En hodebevegelse eller armbevegelse kan for eksempel vise svake eller sterke uttrykk som er knyttet til et budskap. Et tenkt eksempel: En mann A ser at en dame holder på å flørte med en annen mann B. Mann A viser en oppfordring til damen  om å gå hjem med denne mann B. Det som er avgjørende her, er hvordan mann A bruker denne oppfordringen til. Er hodebevegelsene og armene sammen med språket i sterk grad, kan det oppfattes som en positiv oppfordring. Men derimot hvis disse er i svak grad, kan oppfordringen være mindre positiv. Det må foreligge noe motiver bak hva som gjelder for mannen A og damen. Dette er i tur og orden greit. Men dette kan også være noe helt annet: hvis mann A er full etter en fuktig kveld, kan graden av en slik oppfordring være svak  (mindre positiv) selv om mann A innerst inne i seg kan være i sterk grad (mer positiv oppfordring). Følgelig kan en slik situasjon føre til misforståelser. Dette kan være slik at når man er full, blir man sterkt redusert i forhold til den edruelige tilstanden (moral). Dette kan føre til en rekke misforståelser hos andre som oppfatter den fulle mannen A.
Det blir som når en alkoholpåvirket kvinne kjører bil, greier hun ikke å følge reglene og veien. For å følge reglene i trafikken og veien, må man være edru. Slik er det også når en full mann snakker og angrer etterpå hva han har sagt. Derfor: hvis man er full og kommer i en krangel med en kamerat eller en kjæreste, er det ikke så veldig lønnsomt å løse "problemet" i alhoholpåvirket tilstand. For dette kan gi ubehagelige konsekvenser, og man vet jo aldri hva som kan skje etterpå. Det beste er å ta opp "problemet" når man endelig er edru, dvs. dagen etter. 
Av erfaring vet jeg at det ikke er så lett å tenke klart i alkoholpåvirket tilstand  når man tenker på "problemet". Og det er heller ikke lett å unngå "problemet" i en slik tilstand. Man blir opptatt av det og gir seg ikke før  det er løst. Men på hvilken måte er det løst? Mye av det sagte i en slik tilstand kan være sårende og meningsløse. Det skummer mye av sårbarhet og meningsløshet oppi "løsningen" av det i alkoholpåvirket tilstand. De er ganske giftige og farlige. De fører mangt til misforståelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar