onsdag 17. mars 2010

Panta rhei

Forestill dere at en person har et problem: Et gammelt og skrinlagt problem som ikke aksepteres av en del gruppe mennesker, ja i betydningen av stereotypi eller stigmatisering fordi personen har gjort en feil som kan være mer eller mindre alvorlig. Sett at denne personen har innsett seg selv, bearbeidet, reprodusert og fornyet sitt liv. Denne personen er frustrert over at de uvitende anklagere som skylder på henne ikke vil forstå hennes gamle og skrinlagte problem, og opplever dette som en krenkelse. (Problem kan f.eks. være tyveri, løgn, undertrykking  osv) At de ikke forstår livets gåtefulle hemmeligheter er at alt er i stadig forandring (panta rhei). Mennesker, slik naturen viser seg, forandrer seg over tid. Alle mennesker kan tabbes ut, bearbeides, reproduseres og fornyes. Liksom en bil var en gang splitter ny, men etter hvert som tiden gikk ble denne bilen gammel og utslitt. Men den kunne repareres og bli en god bil, ja nesten som ny. Slik er det med menneskene også. Og slik må de kjære menneskene forstå og akseptere. Og ikke minst gi hverandre sjanse til å rette opp.  For hvem som helst av oss kan gjøre mer eller mindre feil i fremtiden. (Merk! Intet et menneske er feilfritt!) Hvis en person som ikke aksepterer andres feil før denne personens  egen feil, kan han få problemer. Og hva blir da konsekvensen for dette? Jeg antar at han får samme mynt tilbake. For en negativ moralsk erfaring. Er dette da sunt? Neppe! Personen kan oppleve krenkelse eller fornedrelse, og først da erfarer han misaktelse som en moralsk erfaring. 

Jeg ser på livet som  trapper oppover uansett hva mennesket har gjort. Jeg ønsker å vise til den tyske filosofen Immanuel Kant (1724 - 1804) sin artikkel "Is The Human Race Constantly Progressing?" om menneskets fremskredne utvikling mot det bedre hva angår moralske og kulturelle forhold(eudaimonisme=lykke). Her tenker jeg at livet er en skole liksom en elev kan gjøre grammatiske feil, og lærer av den. Livets store spørsmål er hvordan vi skal lære å leve, både individuelt og i fellesskap med andre mennesker.

Livet er ikke alltid som vin i nytelse. Det må bevares gjennom gjensidig anerkjennelse.Vi må skape positive praktiske selvforhold som er basert på parametrene selvtillit, selvaktelse og selvverdsettelse gjennom nettopp gjensidig anerkjennelse som konstituerer den interpersonlige relasjonen. Hvis de tre parametrene er positive, blir det praktiske selvforholdet positiv og i god balanse. Tenk da hvis en eller to av de parametre ikke fungerer, kan det oppleves at det praktiske selvforholdet er ute av balanse, og det impliserer på mange forskjellige måter avhengig av personers evner og egenskaper til å takle denne vanskelige situasjonen på. Dette bør ligge til grunn for å kalle vår felles moralske erfaring. Viser til tittelen "Anerkjennelsens kraft" i denne bloggen.Og dette kan være en slags psykologisk betonet. Panta rhei kommer fra det greske ordet som betyr at alt flyter. Livet flyter! Dette ordet stammer fra den greske filosofen i førsokratisk tid, Heraklit.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar